Titulní strana > O včelích produktech > Včelí med

Včelí med

Jak vzniká med

Letící včela

Mnozí tvrdí, že včely sbírají med - to je však velmi nepřesné. Včely sbírají z květů nektar a ze stromů medovici. Nektar je sladká šťáva vylučovaná nektariemi rostlin jako produkt fotosyntézy.

Medovice je hustá sladká šťáva, kterou producenti medovice, nejčastěji listové mšice, mery a puklice, živící se rostlinnou šťávou, vylučují na větvičky jehličnatých a listy listnatých stromů. Včely nektar nebo medovici přinášejí do úlu a předávají je úlovým včelám, které pomocí šťáv vylučovaných hltanovými žlázami a odpařováním vody je zpracovávají na med.

Nektar obsahuje 30 % až 95 % vody a 5 % až 70 % cukrů, medovice obsahuje zpravidla méně než 25 % vody a více než 30 % cukrů.

Včelami zpracovaný zralý med obsahuje pouze 18 % až 20 % vody, především proto je mikrobiálně stálý. Z nektaru včely vytvářejí světlý květový med, z medovice tmavý lesní med. Pokud v období snůšky lesního medu kvetou maliníky a lípy, vzniká velmi chutný smíšený med.

Čím je med vzácný

Med obsahuje hlavně jednoduché, dobře stravitelné cukry. Hlavními součástmi medu jsou ovocný cukr (fruktóza) - 30 % až 38 % a hroznový cukr (glukóza) - 26 % až 33 % a malé množství některých dalších jednoduchých cukrů. Složených cukrů je v medu méně než 10 %. Naproti tomu řepný nebo třtinový cukr, používaný běžně ke slazení, obsahuje z 98 % pouze složený cukr - sacharózu.
Podle zdroje snůšky obsahuje med také další složky, kupř. minerály - až 1 %, enzymy - až 0,6 %, organické kyseliny - až 0,5 %, aminokyseliny - až 0,5 %, vitamíny - 0,1 %, fermenty, inhibiny, hormony, koloidy, lipidy aj.

Medovicový med má podstatně větší podíl minerálních látek, květový med obsahuje pylová zrna.

Hodnota medu je pro lidský organismus velmi vysoká.

Naše nabídka včelího medu >

Co je krystalizace medu

Sklenice medu s naběrkou

Krystalizace (tuhnutí) je přirozená vlastnost včelího medu. Je způsobena vyšším poměrem glukózy k fruktóze, jejíž specifickou vlastností je vytvářet krystaly. Květové medy obsahující více glukózy, krystalizují obvykle brzy, již po několika dnech nebo týdnech.

Lesní medy obsahují obvykle vyšší obsah fruktózy a tak zůstávají podstatně déle v tekutém stavu. Krystalizovaný med si však uchovává všechny vzácné látky a vlastnosti.

Uskladňování medu

Vysoký obsah cukrů v medu má samokonzervační účinky. Med se skladuje výhradně v uzavřené skleněné nebo keramické nádobě. Protože absorbuje pachy a je hygroskopický, tzn. přebírá vlhkost ze vzduchu a řídne, může na povrchu kvasit. Proto se ukládá v suchu a temnu.

Sluneční světlo působí na některé látky obsažené v medu velmi ne příznivě. Krystalizovaný i pastovaný med lze zahříváním ztekutit, avšak pokud má být zachována původní kvalita medu, pouze ve vodní lázni nepřevyšující teplotu 45 °C.

Upozornění! V případě alergie je nutné zvýšené opatrnosti u citlivých osob na možnou alergii.

Další včelí produkty:
Propolis
Květový pyl
Včelí vosk
Apisin
Mateří kašička

Obchodní podmínky | Ochrana osobních údajů |    © 2010 - 2019 Trubec.cz , systém 3wShop verze 1.4.0.