Titulní strana > O včelích produktech > Včelí med

Med jako lék

Sklenice medu a lžíce

Jak již bylo napsáno v mnoha článcích, med nejen že je vynikající a chutná potravina, ale dokáže léčit i všelijaké neduhy. Včelí med obsahuje protizánětlivé látky, dále zlepšuje trávení, působí pozitivně na lidskou psychiku a má blahodárné účinky na srdce. Med se používá při léčbě nemocí, jako například nemoc srdce, žaludku, léčí střevní potíže, chřipková onemocnění (proto si lidé dávají med do čaje), dokonce léčí tuberkulozu plic a černý kašel.

Z vlastní zkušenosti mohu opravdu potvrdit, že při občasném požívání medu jsem se cítil mnohem více svěží a plný energie. Dával jsem si lžičku medu ráno a večer a za tu dobu jsem nechytil ani náznak nějakého onemocnění. Mohla to být náhoda, ale med obsahuje spoustu vitamínů, díky kterým bylo mé tělo v opravdu dobré kondci.

Tato kapitola by mohla být mnohem větší, protože o medu se píše v mnoha knihách, kde o medu uvidíte pouze pozitiva. Někteří lidé dokonce požívají med, protože si myslí, že si tímto způsobem prodlouží život. Nevím, jestli je med opravdu tak mocný, každopádně si myslí to, že jestli vám na sobě záleží a chcete žít život plný energie, vyplatí se investovat do medu.

Jak vzniká med

Letící včela

Mnozí tvrdí, že včely sbírají med - to je však velmi nepřesné. Včely sbírají z květů nektar a ze stromů medovici. Nektar je sladká šťáva vylučovaná nektariemi rostlin jako produkt fotosyntézy.

Medovice je hustá sladká šťáva, kterou producenti medovice, nejčastěji listové mšice, mery a puklice, živící se rostlinnou šťávou, vylučují na větvičky jehličnatých a listy listnatých stromů. Včely nektar nebo medovici přinášejí do úlu a předávají je úlovým včelám, které pomocí šťáv vylučovaných hltanovými žlázami a odpařováním vody je zpracovávají na med.

Nektar obsahuje 30 % až 95 % vody a 5 % až 70 % cukrů, medovice obsahuje zpravidla méně než 25 % vody a více než 30 % cukrů.

Včelami zpracovaný zralý med obsahuje pouze 18 % až 20 % vody, především proto je mikrobiálně stálý. Z nektaru včely vytvářejí světlý květový med, z medovice tmavý lesní med. Pokud v období snůšky lesního medu kvetou maliníky a lípy, vzniká velmi chutný smíšený med.

Čím je med vzácný

Med obsahuje hlavně jednoduché, dobře stravitelné cukry. Hlavními součástmi medu jsou ovocný cukr (fruktóza) - 30 % až 38 % a hroznový cukr (glukóza) - 26 % až 33 % a malé množství některých dalších jednoduchých cukrů. Složených cukrů je v medu méně než 10 %. Naproti tomu řepný nebo třtinový cukr, používaný běžně ke slazení, obsahuje z 98 % pouze složený cukr - sacharózu.
Podle zdroje snůšky obsahuje med také další složky, kupř. minerály - až 1 %, enzymy - až 0,6 %, organické kyseliny - až 0,5 %, aminokyseliny - až 0,5 %, vitamíny - 0,1 %, fermenty, inhibiny, hormony, koloidy, lipidy aj.

Medovicový med má podstatně větší podíl minerálních látek, květový med obsahuje pylová zrna.

Hodnota medu je pro lidský organismus velmi vysoká.

Naše nabídka včelího medu >

Co je krystalizace medu

Sklenice medu s naběrkou

Krystalizace (tuhnutí) je přirozená vlastnost včelího medu. Je způsobena vyšším poměrem glukózy k fruktóze, jejíž specifickou vlastností je vytvářet krystaly. Květové medy obsahující více glukózy, krystalizují obvykle brzy, již po několika dnech nebo týdnech.

Lesní medy obsahují obvykle vyšší obsah fruktózy a tak zůstávají podstatně déle v tekutém stavu. Krystalizovaný med si však uchovává všechny vzácné látky a vlastnosti.

Uskladňování medu

Vysoký obsah cukrů v medu má samokonzervační účinky. Med se skladuje výhradně v uzavřené skleněné nebo keramické nádobě. Protože absorbuje pachy a je hygroskopický, tzn. přebírá vlhkost ze vzduchu a řídne, může na povrchu kvasit. Proto se ukládá v suchu a temnu.

Sluneční světlo působí na některé látky obsažené v medu velmi ne příznivě. Krystalizovaný i pastovaný med lze zahříváním ztekutit, avšak pokud má být zachována původní kvalita medu, pouze ve vodní lázni nepřevyšující teplotu 45 °C.

Upozornění! V případě alergie je nutné zvýšené opatrnosti u citlivých osob na možnou alergii.

Další včelí produkty:
Propolis
Květový pyl
Včelí vosk
Apisin
Mateří kašička

Obchodní podmínky | Ochrana osobních údajů |    © 2010 - 2018 Trubec.cz , systém 3wShop verze 1.4.0.