Titulní strana > O včelích produktech > Apisin

Apisin = včelí jed

Včela s vytrženým žihadlem

Včelí jed je sekret jedové žlázy, hromadící se v jedovém váčku. Je to bezbarvá kapalina hořkokyselé chuti s jemnou aromatickou vůní. Po vysušení je to bílá, krystalická látka. Účinné složky jsou relativně odolné vůči působení teplot až do 100 stupňů Celsia bez výrazné ztráty biologické aktivity. Má mimo jiné silný účinek baktericidní, místně znecitlivující, snižující tlak a účinek zvyšující ochranu a odolnost proti škodlivému záření.Je vynikající při onemocnění svalů a kloubů.

Včelí jed, který se dostane při vpichu žihadla do těla, způsobí popraskání buněčných membrán, stimuluje syntézu prostaglandinů a vyvolá v místě vpichu zánětlivý proces. V místě vpichu pozorujeme u člověka zarudnutí pokožky a otok. Vyšší počet žihadel má vliv i na dýchání a nervový systém.

Právě vylíhlé včely nebodají, nemají žihadlový aparát dostatečně pevný.

Asi 500 žihadel působí smrtelně.

K získání 1 g žihadel je zapotřebí 0,29 kg včel.

Matka nebodá, žihadlo jí slouží k vedení vajíčka při kladení.

Další včelí produkty:
Včelí medu
Ppropolis
Květový pyl
Včelí vosk
Mateří kašička

Obchodní podmínky | Ochrana osobních údajů |    © 2010 - 2018 Trubec.cz , systém 3wShop verze 1.4.0.